U trendu

Kuleba pozvao Nemacku da preuzme vođstvo za proces UKR uEU

KIJEV – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Nemačku da preuzme vođstvo u procesu koji vodi ka tome da Ukrajina postane deo Evropske unije.

U video snimku objavljenom na Fejsbuku, Kuleba je rekao da je tokom posete Berlinu ranije ove nedelje imao „veoma racionalnu diskusiju sa Nemcima o tome da Ukrajina postane deo EU“, prenosi Si-En-En.

„Rekao sam im da će se to ipak dogoditi. Neminovno je da će Ukrajina pre ili kasnije dobiti status kandidata. Nemačke elite imaju izbor da vode ovaj proces i upišu svoja imena u istoriju Evrope ili će se to ipak desiti, ali bez njihovog rukovodstva“, dodao je šef ukrajinske diplomatije.

Kuleba je u videu govorio i o embargu na rusku naftu, o kojem trenutno raspravljaju zemlje članice EU, a tokom njegove posete Nemačkoj pojavilo se i pitanje embarga na ruski gas.

Posle sastanka sa nemačkim zvaničnicima, Kuleba je takođe razgovarao sa ministrima spoljnih poslova G7 i rekao da oni „pozdravljaju ideju da je neophodno zamrznuti rusku imovinu i prebaciti je u Ukrajinu kako bi pomogli obnovu te zemlje“.

„Ovde je reč o stotinama milijardi evra. Takođe, G7 je saopštila da je spremna da učestvuje u obnovi Ukrajine, u rekonstrukciji njenih gradova i infrastrukture“, poručio je Kuleba.

Takođe je pozvao na „rešenje za uklanjanje ruske blokade izvoza ukrajinskih agroindustrijskih proizvoda u svet“.

„Upravo sada, ruska agresija vodi svet ka gladi. Zbog toga je važno raditi i sa afričkim zemljama. Želimo da one pomognu u rešavanju ovog problema“, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar