U trendu

Kupovao srpska odmarališta na Jadranu, izgubio na HR sudu

ZAGREB – Arbitražno veće prihvatilo je tvrdnje Hrvatskog državnog tužilaštva (DORH) i u sporu, koji se vodio po pravilima UNCITRAL-a, odbilo tužbeni zahtev za nadoknadu štete od 230 miliona evra kanadskom državljaninu koji je u Hrvatskoj kupovao nekretnine u društvenom vlasništvu od srpskih trgovačkih društava.

„Tvrdnje DORH-a da se Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije (privatna imovina i stečena prava) ne može neposredno primeniti nego je potrebno sklopiti bilateralni ugovor u kojem će se razrešiti svi imovinskopravni odnosi između Hrvatske i Republike Srbije u celosti su prihvaćene čime je uspešno, u korist Hrvatske, okončan još jedan arbitražni spor“, saopštilo je Državno tužilaštvo.

Arbitražni sud je u celosti prihvatilo navedene tvrdnje DORH-a i u celosti odbilo tužbeni zahtev za nadoknadu štete u iznosu od 230 miliona evra, s tim da je Hrvatska u obavezi da plati sudske troškove u iznosu od 126.000 evra.

U saopštenju, koje prenosi Hina, navodi se da je Arbitražno veće 7. novembra ove godine objavio ovu odluku donesenu u arbitražnom sporu koji se vodio po pravilima UNCITRAL-a (Komisija Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo), po tužbi kanadskog državljanina Hakona Korsgarda protiv države Hrvatske.

Kanadski državljanin je od srpskih trgovačkih društava kupovao nekretnine na hrvatskom delu Jadrana, koje su bile u društvenom vlasništvu s pravom korištenja društvenih pravnih osoba iz Srbije, a koje su na osnovu hrvatskih zakona postale ili vlasništvo Hrvatske ili hrvatskih trgovačkih društava koja su te nekretnine procenili u vrednosti društvenog kapitala.

Kako kanadski državljanin nije mogao da se uknjiži u zemljišnoj knjizi kao vlasnik tih nekretnina tako je pokrenuo arbitražni spor protiv države Hrvatske i zahtevom za nadoknadu štete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar