U trendu

Kurc: Isporučene vakcine odmah upotrebiti

BEČ – Nakon žestokih kritika da se pristigle vakcine protiv korone ne prosleđuju na vakcinisanje, austrijski kancelar Sebastijan Kurc danas odlučio da raspoložive doze budu odmah isporučene i upotrebljene.

„Vakcinisanje je ključno u borbi protiv pandemije. Zbog toga nijedna vakcina ne sme ostati u skladištu“, podvukao je on.

Kurc je ukazao da posebno stariji i rizične grupe imaju pravo da što pre budu vakcinisane.

Rekao je da je doneta odluka da se šira vakcinacija brza i da se ne čeka, kako je bilo planirano, do 12.januara.

„Kod vakcinacije je važna brzina jer se radi o ljudskih životima. Zato nema razloga da se vakcine nedeljama drže u skladištima“, objasnio je on.

Rekao je da nema uticaja koliko će vakcina dobiti Austrija, jer se radi o evropskom procesu nabavke i da svaka zemlja dobija pravedni deo od Unije.

„Međutim ono što možemo učiniti I što moramo jeste da svaku isporučenu vakcinu što je brže moguće raspodelimo i vakcinišemo“, podvukao je on.

Starački i domovi za negu, prema njegovim rečima, imaju prioritet I mogu odmah za svoje štićenike povući vakcine.

Ako vakcine ne poruče starački domovini one će biti isporučene pokrajinama, kako bi stariji ljudi, koji ne žive u domovima, i medicinsko osoblje moglo što pre biti vakcinisano, dodao je Kurc.

Prethodno je opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) kritikovala „haos, i odugovlačenje sa vakcinacijom“, te zatražila vanrednu sednicu parlaenta na tu temu.

Još ove nedelje 21.000 doza, koliko trenutno ima u skladištu biće, prema vladi, isporučeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.