najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kurc: Mnoga islamska obdaništa treba zatvoriti

Ministar spoljnih poslova i integraciju Sebastijan Kurc izrazio je uverenje da je neophodno pod hitno zatvoriti mnoga islamska obdaništa, prenose bečki mediji.

Kurc je takav zaključak doneo na osnovu studije, koju je izradio profesor Ednan Aslan sa Instituta za islamske studije bečkog Univerziteta.

Aslan, u svojoj analizi, prikazuje sliku paralelnog sveta, koji roditelji žele, a udruženja, koja vode obdaništa, forsiraju.

“Mnogi roditelji žele da za njihovu decu bude stvoreno stopostotno islamsko okruženje”, naveo je Aslan dodajući da iza toga stoji želja “kako zaštiti decu od većinskog društva, od nemorala”.

Među islamskim obdaništima, prema njegovim rečima, usledilo je utrkivanje ko će ponuditi što konzervativnije i religioznije okruženje.

Aslan naglašava da postoji mnogo muslimana koji svoju decu svesno ne žele da daju u taka obdaništa.

Međutim ko želi može svoje dete, usred Beča, odgajati u paralelnom svetu, i to podržano novcem poreskih obveznika Austrije, pošto pokrajina Beč plaća brigu o deci u privatnim obdaništima.

Analiza Aslana pokazuje da se u tim obdaništima o deci brinu isključivo muslimanke, mnoge od njih su prošle samo jedan dvonedeljni kurs.

Plan rada, kako je konstatovao ne razlikuje se mnogo od onoga kuranskih škola.

Što se jezika tiče, kako je naveo Aslan, iako je austrijska država donela odluku o ciljanom podsticanju učenja nemačkog, u islamskim obdaništima nedostaje za to neophodno osoblje, jer mnogi pedagozi nemaju dovoljno znanja nemačkog, a ujedno postoje i neka obdaništa u kojima se uopšte i ne govori nemački.

“U tim obdaništima se primenjuju metode vaspitanja koje nisu u saglasnosti sa evropskim, jer odbijaju vrednosti u Austriji, način života, kao i ulogu žene koja postoji”, rezimirao je Aslan.

Povodom ovog izveštaja Kurc je istakao da nije protiv privatnih, verskih obdaništa, bez obzira na veru, ali je problematično što postoji želja da se deca zaštite od većinskog društva.

“Cilj ograđivanja je pogrešan pristup”, poručio je on.

S tim u vezi je najavio strožije kontrole, a ako bude potrebno i usvajanje strožijeg zakona, u čijem fokusu bi bilo podsticanje nemačkog jezika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike