U trendu

Kurc: Odluka o koalicionim pregovorima pre kraja novembra

BEČ – Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc saopštio je danas da planira da odluku o tome s kim će ući u koalicione pregovore donese još pre izbora u pokrajini Štajerskoj, koji su zakazani za 24.novembar.

Kurc je, uoči početka današnjih razgovora sa Zelenima o eventualno mogućem započinjanju koalicionih pregovora, odbacio spekulacije da će odugovlačiti sa početkom pregovora do posle izbora u Štajerskoj.

„Naravno da mi je cilj da jasno pre izbora u Štajerskoj saopštim s kim počinjemo pregovore“, kazao je on novinarima.

Šef Zelenih Verner Kogler kazao je da dve stranke pokusavaju da dogovore mapu puta za dalje razgovore sa ciljem sondiranja mogućnosti saradnje u vladi.

Najavio je i da će se sastati sa šeficom Neos-a Beatom Majnl Rajnzinger kako bi razmotrio šta mogu zajednički postići.

Zvanično OVP trenutno još ne vodi pregovore o koaliciji sa Zelenima, iako su prethodno Socijaldemokratska partija (SPO) i Neos, a i ranije još Slobodarska stranka (FPO) najavili da završavaju sa „sondiranjem“.

Neos je saopštio da ne želi dalje da učestvuje u „sondiranju“ i da stoji na raspolaganju samo za pregovore o formiranju vlade, dok je FPO najavila da želi da ostane u opoziciji, a i SPO je spremna samo na konkretne pregovore o vladi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.