U trendu

Kurc otpušta ministra unutrašnjih poslova Kikla oko video skandala

Austrijski konzervativni kancelar Sebastijan Kurc objavio je danas da optušta spornog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, iz ekstermno desničarske Slobodarske partije (FPO), posle objavljivanja kompromitijućeg videa za tu stranku.

Iz Slobodarske stranke ranije danas su najavili da će svi ministri te stranke napustiti vladu ako bude smenjen ministar unutrašnjih poslova.

„U saglasnosti sa predsednikom Republike predložio sam predsedniku Republike da smeni ministra unutrašnjih poslova (Herberta Kikla) „, rekao je Kurc na konferenciji za novinare tri dana posle objavljivana video snimka u kome se vidi šef stranke FPO Hajnc-Kristijan Štrahe i još jedan član stranke kako izgleda nude državne ugovore navodnom ruskom finansijeru.

Kurc ze rekao da je smenjivanje ministra unutrašnjih poslova potrebno da bi se imala „totalna transparentnost“ u tom slučaju. Smatra se da Kikl nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video snimku.

Austrijski kancelar je rekao da očekuje da će Slobodarska partija napustiti njegovu vladu kao što je zapretila.

On je rekao da će upražnjena mesta u vladi biti popunjena tehnokratama i državnim službenicima do sledećih izbora koji se očekuju narednih nekoliko meseci.

Slobodarska stranka potresena je objavom video snimka prošlog petka koji pokazuje njihovog vodju Hajnc-Kristijana Štrahea kako nudi potencijalnom ruskom bogatašu državne ugovore u zamenu za podršku.

Štrahe (49) je podneo  ostavke na funkcije potpredsednika austrijske vlade i lidera FPO posle objavljivanje snimka.

Nakon te smene, Kurc je najavio prevremene parlamentarne izbore, koji bi trebalo da budu organizovani u septembru.

Narodna stranka desnog centra Sebastijana Kurca ušla je u koaliciju sa Slobodarskom strankom posle parlamentarnih izbora iz 2017.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.