U trendu

Kurc: UN da se bave zemljama koje zlostavljaju ljude

BEČ – UN treba da se bave zemljama koje zlostavljaju ljude, a ne Austrijom, poručio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc povodom izjave nove komesarke svetske organizacije za ljudska pava Mišel Bašele da će proveriti zaštitu migranata u Austriji.

Bašele je, u svom prvom govoru, najavila da želi da proveri zaštitu migranata u Italiji i Austriji, i s tim u vezi pomenula i pozive na mržnju i desničarske demonstracije u Nemačkoj.

Kurc je, u saopštenju, u, za njega, ocenuju austrijski mediji, neuobičajenom oštrom tonu odgovorio:

„Austrija pozdravlja proveru koju je najavila nova komesarka za ljudska prava UN i bivša socijalistička političarka, kao i članica socijalističke internacionale“, naveo je on.

Proverom, uveren je Kurc, će se brzo spoznati da je Austrija po glavi stanovnika, nakon Švedske, druga zemlja po broju prihvaćenih ljudi u Evropi i da su uslovi života migranata tako dobri kao u gotovo nijednoj drugoj zemlji.

Dalje je Kurc izrazio nadu da će UN, nakon te provere, „ponovo imati vremena i resurse da se posvete onim zemljama u kojima postoji zlostavljanje i smrtna kazna, kao i u kojima se nogama gaze sloboda izjašnjavanja, mediji, pravo na okupljanje i verske slobode“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.