Kurc: Zaključavanje koje niko ne podržava nema smisla

BERLIN – Mera zaključavanja koju ne podržava stanovništvo nema nikakvog smisla, istakao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc pravdajući popuštanje korona mera.

Kurc je, u intervjuu nemačkom „Bildu“, rekao da se Austrija fokusirala na što masovnije testiranje.

Ukazao je da posmatranje samo broj infekcija nije dovoljno.

„Smatram važnim da se gleda na broj infekcija, ali samo to nije dovoljno. Bitno je uvek i koliko se testira“, poručio je Kurc.

On je ukazao da, ako se malo testira, onda ima i mali broj novozaraženih, ali to ne znači da je sve dobro.

„Ako se mnogo testira, onda se naravno pronađe i mnogo više asimptomatski obolelih, nepoznati broj obolelih postaje sve manji, ali broj registrovanih inficiranih raste“, objasnio je Kurc.

Vlada Austrije, prema njegovim rečima, pre početka popuštanja mera sagledala je broj zaraženih i „objektivnu situaciju“.

„Objektivna situacija u Austriji bila je takva da je nakon šest nedelja zaključavanja ta mera izgubila svoje dejstvo. Ljudi su se sve manje pridržavali mera, a zaključavanje koje niko ne podržava nema smisla“, dodao je on.

Kurc je rekao da sada, kao što se očekivalo, raste broj zaraženih.

„Otvaranjem imamo ponovo trend rasta, ali taj trend uravnio, i sporiji je nego u Irskoj ili Portigalu gde je došlo do naglog rasta“, dodao je on.

Kurc ukazuje da se novo zaključavanje nikada ne može isključili, jer pandemija dolazi u talasima.

„Naravno sada dolazi do nas treći talas. To se ne može sprečiti. Ali pitanje je koliko će brzo rasti brojke. Ako uspemo da broj raste, ali ne naglo, onda možemo korak po korak ići ka toplijem delu godine, u pravcu više vakcinacija i normalnosti“; naglasio je on.

Kurc je ponovio i kritiku na račun Evrospke agencije za lekove (EMA) zbog sporog odobravanja vakcina.

„Mislim da treba proces biti jednostavniji i brži. Imamo situaciju da se proces odobrenja u Velikoj Britaniji, Izraelu i SAD rešava u kratkom vremenskom periodu, a kod EMA to traje nedeljama“, kazao je on dodajući da upravo toliko nedelja EU zaostaje za Velikom Britanijom.

Izrazio je nadu da će EMA barem kod odobravanja vakcine Džonson&Džonson biti brža, a i drugih vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.