U trendu

Kurc: Zašto bi trebalo ja uvek biti kriv?

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc odbacio je sve optužbe koje je protiv njega i njegovih saradnika podiglo Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju, upitavši „zašto on stalno mora da bude kriv“.

Kurc govoreći za ORF, nije ostavio nikakvu sumnju da se neće povući sa mesta kancelara i dodao da nije odgovoran za dela iz optužbe.

Podsetio je da 2016. godine nije bio ni šef partije, a ni kancelar, te kao ministar spoljnih poslova nije imao nadležnost nad oglasima, što je bilo u nadležnosti Ministarstva finansija.

„Morate mi objasniti što sam ja trebalo da znam nešto o tome“, odgovorio je na pitanje vezano za navodne lažne račune koji su ispostavljeni Ministarstvu finansija.

Istakao je da za 1.000 odsto može isključiti mogućnost da je on izdavao bilo kakve lažne račune ili ih primao, a negirao je i da je pisao SMS poruke, koje se trenutno citiraju u javnosti a imaju veze sa aktuelnom istragom.

Odnos sa ranijim liderom OVP Rajnholdom Mitelernerom nije bio lak, dodao je on ukazujući da je to bilo svima poznato i dodao da su pomenute SMS poruke razmenjivane unutar Ministarstva finansija od ljudi koje tada gotovo nije ni poznavao.

„Ako se stalno hvali vladavina prava u Austriji onda u to treba da spada da se suđenje vodi pred sudom, a ne u javnosti“, poručio je Kurc.

Tužilaštvo optužuje Kurca i devet njegovih bliskih saradnika da su o trošku države davali nalog za „ulepšavanje“ istraživanja javnog mnjenja u njegovu korist.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.