U trendu

Kurdi negiraju da su turske snage zauzele pogranični grad

DAMASK – Sirijske demokratske snage (SDF), koje predvode Kurdi, negirale su danas da su snage koje podržava Turska preuzele kontrolu nad centrom pograničnog grada Ras el Ajna, na severoistoku Sirije.

Zvaničnik SDF-a Marvan Kamišlo rekao je da su snage koje podržava Ankara ušle jedan kraj Ras el Ajna, industrijski okrug, nakon višecasovnog granatiranja, koje je dovelo do „taktičkog povlačenja“ iz te oblasti.

„Sada je počeo napad SDF-a i sada su u toku veoma žestoki sukobi. Sukobi se nastavljaju u industrijskom okrugu“, rekao je on za Rojters.

Prethodno je neimenovani turski bezbednosni zvaničnik rekao za britansku agenciju da su sirijski pobunjenici, koje podržava Turska, preuzeli kontrolu nad centrom Ras el Ajna, na severoistoku Sirije.

„Sirijska nacionalna armija preuzela je jutros kontrolu nad gradskim centrom. Vrše se inspekcije u stambenim oblastima“, rekao je on.

Prema navodima turskog Ministarstva odbrane, „stambeni centar Ras el Ajna stavljen je pod kontrolu tokom uspešnih operacija istočno od reke Eufrat“, prenosi AP.

Izgleda da su snage sirijskih Kurda uspele da pruže otpor u pojedinim delovima grada.

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da je broj poginulih civila u ofanzivi Turske na sever Sirije porastao na 30.

Sirijska uprava predvođena Kurdima na severoistoku zemlje saopštila je da je 191.069 osoba raseljeno posle turskih operacija.

UN su u petak iznele procenu da je oko 100.000 ljudi napustilo svoje domove na severu Sirije, otkako je ofanziva počela u sredu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar