Kurdi optužili Tursku da bombarduje civile

DAMASK – Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile su danas Tursku da bombarduje oblasti naseljene civilima, kršći dogovoreno petodnevno primirje.

„Uprkos dogovoru o prekidu borbi, turska avijacija i artiljerija nastavljaju napade na pozicije naših boraca i civlna naselja“, izjavio je porparol Sirijskih demokratskih snaga Muastafa Bali.

On je dodao da su turske snage bombardovale pogranični grad Ras al Ain, prenosi Rojters.

Britanska agencija je ranije javila da se čuju eksplozije granata i pucnjava u oblasti tog grada, dan nakon što je Turska postigla dogovor sa SAD da zaustavi ofanzivu na pet dana, kako bi snage koje predvode Kurdi mogle da se povuku.

U razgovoru turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Ankar postignut je sporazum o primirju.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon odluke predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju „Izvor mira“ na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori „tampon zona“ radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbeglice mogle da se vrate iz Turske, ali i da se sirijski Kurdi, koje Turska smatra teroristima, potisnu od granice izmeju dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.