U trendu

Kurdska zajednica se sukobila sa policijom na demonstracijama u Parizu

PARIZ – U Parizu su danas izbili sukobi između policije i pripadnika kurdske zajednice zbog ubistva trojice Kurda.

Nekoliko automobila je prevrnuto u blizini Trga Republike, gde se tradicionalno održavaju demonstracije, preneo je Rojters.

Sukobi su izbili kada su neki demonstranti napustili trg,
i gađali policiju koja je odgovorila suzavcem.

Naoružani napadač je juče ubio trojicu Kurda u Kurdskom kulturnom centru i obližnjem kafiću u prometnom delu Pariza, u 10 arondismanu, u trenutku kada se kurdska zajednica spremala da obeleži 10. godišnjicu nerazjašnjenog ubistva tri aktivistkinje.

Policija je potom uhapsila 69-godišnjeg osumnjičenog napadača za koga vlasti navode da je nedavno pušten iz pritvora gde je čekao na suđenje zbog napada sabljom pre godinu dana na izbeglički centar u Parizu.

Nakon saslušanja osumnjičenog, istražitelji su prvobitnim optužbama za ubistvo dodali i rasističke motive, saopštilo je tužilaštvo.

Kurdski demokratski savet u Francuskoj (CDK-F) pozvao je preko društvenih mreža i svoje veb stranice na okupljanje danas u 12.00 časova na Trgu Republike, tradicionalnom mestu okupljana demonstranata u Parizu.

Na Trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su se pojavili noseći zastave.

Pariska tužiteljka Lor Beksio izjavila je u petak da je mogući motiv napada bio rasizam, ali kurdski predstavnici insistiraju da je reč o terorističkom napadu.

„Znamo da smo ugroženi. Kurdi uopšte, Kurdi aktivisti i militanti. Francuska ima obavezu da nas zaštiti“, izjavio je za televiziju BFM Berivan Firat, portparol CDK-F.

Jučerašnja ubistva u Parizu izazvala su strah u kurdskoj zajednici koja se pripremala za obeležavanje 10. godišnjice od ubistva tri Kurdkinje u Parizu.

„Kurdska zajednica je u strahu, a već je bila traumatizovana trostrukim ubistvom 2013. godine. Potrebni su nam odgovori, podrška i pažnja“, izjavio je David Andic, advokat koji zastupa CDK-F.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar