U trendu

Kurti: Bio sam spreman da potpišem, srpska strana nije bila spremna

BRISEL – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je posle sastanka u Briselu da je bio spreman da večeras potpiše sporazum, ali da, kako tvrdi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio spreman.

Kurti je, na konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka, kome su pored njega i Vučića prisustvovali i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao „da je šteta što večerašnji razgovori nisu završili potpisivanjem sporazuma“, prenosi Reporteri.

Kako je rekao, da je potpisan, to ne bi bio prvi tekst koji su potpisali predstavnici Beograda i Prištine.

Kako prenosi Koha, Kurti je rekao i da veruje „da smo na dobrom i jednosmernom putu normalizacije odnosa“ Beograda i Prištine.

Bilo bi dobro da evropski plan, kako je naveo, pročita što više građana i stručnjaka za međunarodne i pravne odnose, i „da se o tome povede demokratska javna rasprava“, dodaje Koha.

Kurti je rekao da je današnji sastanak bio konstruktivan iako nije završen dogovorom i da će narednih dana biti još jednog sastanka, a kako je dodao sastanak je potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenjiv, prenosi Reporteri.

Kako Kurti tvrdi, sporazum će u potpunosti uspostaviti ravnopravnost obe strane, simetriju i dobrosusedstvo na demokratski način i dodao da će uskoro svi moći da pročitaju tekst evropskog predloga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije večeras novinarima da je u Briselu dogovoreno da se nastave razgovori i naglasio da na počektu mape puta, bez obzira na to da li je reč o primeni Briselskog sporazuima ili novog francusko-nemačkog plana, uvek mora da stoji implementacija Zajednice srpskih opština.

„Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ono što neko ne želi da ispuni – ZSO“, rekao je Vučić novinarima.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj saopštio je u odvojenoj izjavi novinarima da su se Vučić i Kurti složili danas na trilateralnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU.

Evropski komesar je naveo da su se obe strane složile da se sa primenom plana započne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar