U trendu

Kurti glasao na parlamentarnim izborima u Albaniji

TIRANA – Kosovski premijer Aljbin Kurti glasao je danas na parlamentarnim izborima u Albaniji.

Kurti je na glasanje došao sa kandidatom Samoopredeljenja u Albaniji Boikenom Abazijem i pristalicama te partije, prenosi albanski portal Exit.

„Dan izbora je dan demokratije. Pozivam sve građane da glasaju i donesu najbolji izbor prema principima i vrednostima“, rekao je Kurti.

U Albaniji se danas održavaju parlamentarni izbori, osmi po redu u poslednjih 29 godina kada su građani prvi put glasali na slobodnim i demokratskim izborima nakon pada komunizma, a predizbornu kampanju pratile su tenzije zbog međusobnih optuživanja.

Albanija ima oko 2,8 miliona stanovnika, a pravo glasa ima 3,6 miliona građana jer mogu da glasaju i Albanci koji žive u drugi zemljama.

Bira se 140 poslanika od 1.800 kandidata među 12 političkih partija, koalicija ili nezavisnih kandidata. Nije moguće glasati ranije ni putem pošte,

Predsednik Albanije Iljir Meta optužio je juče američku ambasadorku u Albaniji Juri Kim da se meša u unutrašnje poslove te zemlje tako što je podržala premijera Edija Ramu uoči đanašnjih parlamentarnih izbora, sugerišući da je Kim možda i deo „lobističke kampanje koju plaća Srbija“,

Partije tokom jednomesečne predizborne kampanje koristile oštru retoriku, a nisu izostali ni incidenti i fizički sukobi.

Jedan bivši zvaničnik opozicione partije je 21. aprila ubijen, a policijski zvaničnik ranjen u Elbasanu tokom svađe, što je bio najozbiljniji incident nekoliko dana uoči izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar