U trendu

Kurti podržao što Džaka veliča Jašarija: U redu je

CIRIH – Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da smatra da je u redu kada neko iznosi političke stavove na fudbalskom terenu.

On je to rekao u intervjuu za švajcarski Blik i kao primer naveo fudbalera Granita Džaku koji je posle pobede nad reprezentacijom Srbije na Svetskom fudbalskom prvenstvu obukao majicu sa natpisom „Jašari“, prenosi Kosovo onlajn.

„Poruke protiv rasizma smatram ispravnim i važnim. Ako neko poštuje svoj identitet to je za mene u redu“, rekao je Kurti.

Na pitanje koju poruku bi uputio Džaki, Džerdanu Šaćiriju i ostalim reprezentativcima Švajcarske kosovskog porekla, rekao je da im je zahvalan što inspirišu mnoge mlade talente da igraju fudbal, a tako i na Kosovu.

Kurti je za isti list izjavio da je optimista da bi dogovor Beograda i Prištine mogao da se postigne u roku od nekoliko meseci, kao i da prištinska strana ima volje za to.

On je kazao da se to može dogoditi samo ako postoji volja za postizanjem sporazuma i podrška Zapada, odnosno EU, NATO, SAD i Velike Britanije.

„Izrazio sam svoju spremnost da to učinim. Ali za sporazum su potrebne dve strane. Da bi imala dugoročni mir, bezbednost i regionalnu stabilnost, Srbija mora da se distancira od Miloševićeve prošlosti i sada od Putina“, rekao je Kurti uz tvrdnju da je „Srbija sve bliža Rusiji“, a da „Putin želi da podstakne sukob na Kosovu“, preneo je Reporteri.

Od početka godine Kurti je dao intervjue za više od 10 stranih medija, najviše onih sa nemačkog govornog područja, u kojima je govorio o dijalogu sa Beogradom, postizanju sporazuma, ruskom uticaju u regionu, ali je govorio negativno i o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar