U trendu

Kušner: Ekonomski plan SAD za Bliski istok neophodan za mir

MANAMA – Viši savetnik Bele kuće Džared Kušner izjavio je juče da prosperitet Palestinaca nije moguć bez pravičnog političkog rešenja, ali i da je sporazum o ekonomskom napretku neophodan uslov za izraelsko-palestinski mir.

Kušner je govorio na otvaranju konferencije u Bahreinu, kako bi prezentovao ekonomski deo arapsko-izraelsko mirovnog plana koje su pripremile SAD – razvojni projekat od 50 milijardi dolara objavljen ove nedelje koji su oštro kritikovali Palestinci i Arapi širom regiona.

„Ono što smo razvili je najopsežniji ekonomski plan ikada stvoren, posebno za Palestince i region Bliskog istoka“, rekao je Kušner na konferenciji, kojoj prisustvuje i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, prenosi Rojters.

„Možemo ovaj region da pretvorimo od žrtve prošlih sukoba u primer za trgovinu i napredak širom sveta“, naveo je Kušner i poručio palestinskom narodu da, uprkos onome šta kažu oni koji su ga izneverili, predsednik Tramp i Amerika nisu odustali od njih.

„Ova konferencija je za vas „, rekao je Kušner.

On je kazao i da ekonomski rast i prosperitet Palestinaca nisu mogući bez trajnog i poštenog političkog rešenja za konflikt, „onog koje garantuje Izraelu bezbednost, a poštovanje dostojanstva za palestinski narod“.

„Međutim, danas nismo ovde zbog političkih pitanja, do njih ćemo doći kada bude bio pravi trenutak za to“, naglasio je Kušner.

Nedostatak političkog rešenja, za koje je Vašington saopštio da će biti objavljeno kasnije, izazvao je negodovanje ne samo kod Palestinaca, već i u arapskim zemljama s kojima Izrael želi da normalizuje odnose.

Ni izraelska ni palestinska vlade nisu prisustvovale otvaranju konferencije u Manami, navodi agencija.

Palestinci su juče na Zapadnoj obali palili slike američkog predsednika Donalda Trampa i prošetali magarca oblepljenog slikama članova kraljevskih porodica iz Persijskog zaliva, u trenutku kada SAD na konferenciji u Bahreinu predstavljaju ekonomske aspekte svog dugo očekivanog mirovnog plana za Bliski istok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.