U trendu

Kuvajt: Emir pomilovao politicke disidente

KUVAJT – Kuvajtski emir šeik Navaf al-Ahmad al-Džaber al-Sabah izdao je danas dva dekreta o pomilovanju i smanjenju kazni za 35 disidenata, ispunjavajući ključni zahtev opozicionih poslanika koji su u višemesečnom sukobu sa vladom.

Emir je otvorio u oktobru put za amnestiju za političare i bivše poslanike, što je opozicija postavila kao uslov za okončanje političke blokade koja koči planirane fiskalne reforme u ovoj bogatoj zalivskoj državi, prenosi Rojters. Objavljivanjem danas u Službenom biltenu, dekretom su ukinute zatvorske kazne za 11 političara, uključujući Musalama al-Baraka, Džamana al-Harbeša i Fejsala al-Muslima, koji su osuđeni za upad u zgradu parlamenta tokom Arapskog proljeća 2011. godine.

Disidenti, koji su tada tokom demonstracija optuživali vladu za korupciju i loše upravljanje, bili su u samonametnutom egzilu u Turskoj otkako su pobegli iz Kuvajta.

Emir je pomilovao i pripadnike takozvane „Abdali ćelije“, razbijene 2015. godine, čiji su članovi osuđeni za špijuniranje u korist Irana i libanske šiitske muslimanske grupe Hezbolah.

Vlada Kuvajta je u ponedeljak podnela ostavku, u cilju ublažavanja nesuglasica sa parlamentom koji je blokirao ekonomske reforme, emir tek treba da prihvati ili odbije ostavku kabineta.

Kuvajt ne dozvoljava političke partije, ali je svom zakonodavnom telu dao veći uticaj od sličnih tela u drugim zalivskim monarhijama, uključujući ovlašćenja da donosi i blokira zakone, postavlja pitanja ministrima i izglasava nepoverenje visokim državnim zvaničnicima, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.