U trendu

Kvad: Info-pacifički region se neće plašiti prisile

VAŠINGTON – Lideri SAD, Japana, Indije i Australije obećali su da će se zalagati za slobodan i otvoren Indo-pacifički region koji se „neće plašiti prisile“, na prvom sastanku Kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga (Kvad – Quad) u Beloj kući od početka pandemije.

Rojters ocenjuje da je na ovom sastanku prikazan prvi „ujedinjeni front“ usled zabrinutosti tih država zbog rastućeg uticaja Kine.

Sastanak lidera je trajao dva sata, a Kina je poručila da će pažljivo pratiti poteze Kvada, za koji je rekla da je „osuđen na propast“.

„Držimo se vladavine zakona, slobode plovidbe i letova, miroljubivnog rešenja, demokratskih vrednosti i teritorijalnog integriteta država“, rekli su u zajedničkom saopštenju DŽozef Bajden, Skot Morison, Jošihide Suga i Narendra Modi, lideri četiri države.

Iako Kina nije pomenuta u javnom obraćanju, Rojters navodi da su lideri Kvada jasno imali na umu Kinu.

Istovremeno, apelovali su na Severnu Koreju da se uključi više u diplomatske razgovore po pitanju nuklearnog naoružanja i balističkog raketnog progrema, o čemu Pjongjang odbija da razgovara dok se ne ukinu međunarodne sankcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.