U trendu

Kvadrilaterala: Dogovor o razmeni minerala

KANBERA – Sjedinjene Američke Države, Japan, Indija i Australija, članice Kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga (Kvad), radiće na poboljšanju sigurnosti lanca snabdevanja za kritične tehnologije, poput čiste energije, i na ublažavanju globalnog nedostatka poluprovodnika, rekao je australijski premijer Skot Morison.

Zemlje Kvada su se na svom prvom samitu u Vašingtonu dogovorile o partnerstvu radi osiguranja kritične infrastrukture, piše Rojters.

Morison je rekao novinarima nakon sastanka da će to uključivati povezivanje australijskih sirovih minerala sa mogućnostima proizvodnje i prerade, sa korisnicima Kvada.

Australija je veliki dobavljač minerala koji se koriste u baterijama električnih vozila, poput nikla, bakra i kobalta.

Iako se lideri nisu javno pozivali na Kinu, oni su više puta insistirali na ponašanju zasnovanom na pravilima u regionu u kojem Kina pokušava da „pokaže svoje mišiće“, piše Rojters.

Peking je kritikovao grupu rekavši da je „osuđena na propast“.

Drugi članovi Kvada izrazili su zahvalnost za ulogu Australije u snabdevanju kritičnim meterijalima „jer je to neophodna zaliha za mnoge industrije i prerađivačke radove koji oni sami vode“, rekao je Morison.

„Što se tiče kritičnih minerala Australija je jedan od najvećih proizvođača, ali verujemo da možemo igrati veću ulogu u kritičnom lancu snabdevanja koji podržava tehnologije budućnosti“, rekao je.

Australija će sledeće godine biti domaćin samita o lancu snabdevanja čistom energijom, čiji je cilj da razvije plan puta za izgradnju takvih lanaca snabdevanja u indo-pacifičkom regionu, rekao je Morison.

Kvad je takođe raspravljao o načinima da se bolje obezbedi snabdevanje poluprovodnicima, rekao je Morison, pošto su svetski proizvođači automobila i drugi proizvođači smanjili proizvodnju zbog nedostatka pogoršanog ponovnom pojavom Kovid-19 u ključnim azijskim centrima za proizvodnju poluprovodnika.

„Ovo je ekosistem koji želimo da stvorimo i želimo da to učinimo u regionu“, dodao je Morison.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar