U trendu

Kvarteng: Kovid pasoši na razmatranju, tražimo pravično rešenj

LONDON – Britanski ministar privrede Kvasi Kvarteng potvrdio je da Velika Britanija razmatra ideju sertifikata o vakcinama protiv kovid-19 koji bi omogućio ljudima putovanja i usluge u sektoru ugostiteljstva i zabave i da se raspravlja o najboljem postupanju u smislu pravičnosti, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je brodsak kompanija „P&O Cruises“ u utorak saopštila da će za putnike ovog leta po Velikoj Britaniji prihvatati samo one osobe koji su primili obe doze vakcine što je izazvalo novu debatu o tom pitanju.

Rojters prenosi da je na pitanje o vladinom stavu i pravičnosti ovakvih zahteva kompanija Kvarteng na današnjoj konferenciji za novinare rekao da se trenutno razgovara o najboljem načinu rešavanja ovog problema.

Ministar je danas saopštio da postoje dva odvojena pitanja, jedan je takozvani „vakcina pasoš“ koji omogućava putovanje u inostranstvo, a drugi sertifikat za pristup pozorištima, restoranima i mestima u Britaniji, navodi agencija.

Pošto Britanija nije deo EU, Kvarteng smatra da će biti potrebni sporazumi sa evropskim zemljama kako bi se Britancima omogućila putovanja u Uniju, a da bi oni mogli i da uključuju zahteve za sertifikate o vakcinaciji.

„Kod međunarodnih putovanja imate posla s drugim zemljama i one će imati svoj doprinos u tome kakvu politiku treba da imate“, rekao je britanski ministar, navodi agencija.

Rojters prenosi da su Grčka, Španija, Kipar i Turska najavili da su svi turisti iz Velike Britanije dobrodošli ukoliko su vakcinisani ili su nedavno dobili negativan test na kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar