U trendu

Laboratorija smrti: U Francuskoj pronađeni ostaci ubijenih Jevreja iz Drugog svetskog rata

Nakon 70 godina istraživač Rafael Toledano pronašao je ostatke tela žrtava spremljene u laboratorijske epruvete i staklenke, pišu britanski mediji.

On tvrdi kako su ostaci žrtava nacističkih plinskih komora bili podvrgnuti eksperimentalnim istraživanjima povezanim sa medicinskim ustanovama u zapadnom Strasburu.

Sve je počelo otkrivanjem pisama od strane istraživača, a za koja se veruju kako su napisana za vreme Drugog svetskog rata. U njima je potpisan tadašnji upravnik medicinskog instituta u Strasburu. U tim pismima navode se medicinska istraživanja nad telima ubijenih Jevreja koje je provodio profesor anatomije Avgust Hirt.

U pismima se opisuju i skladišta u kojima su se držali uzorci tela Jevreja ubijenih u plinskim komorama, koje su tada napravljene po posebnim propisima kako bi odgovarali zahtevima zloglasnog profesora.

Veruje se da uzorci pripadaju Jevrejima koji su 1943. godine odvezeni u Strasbur kojeg su tada okupirali nacisti. Deo tela 86 Jevreja pronađena su u Hirtovoj laboratoriji još 1944. nakon oslobađanja Strasbura.

Ostatke je 70 godina kasnije pronašao Toledano, koji veruje kako laboratorija skriva mnoge užasne tajne.

Gradonačelnik francuskog grada tvrdi kako će preduzeti sve mere kako bi se posmrtni ostaci vratili jevrejskoj zajednici u Strasburu, kako bi se sahranili na primeren način.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.