U trendu

Laburisti suspendovali bivšeg gradonačelnika Londona iz članstva

Britanska Laburistička partija danas je zbog antisemitizma iz članstva suspendovala bivšeg gradonačenika Londona Kena Livingstona, koji je zbog čvrstih levičarskih uverenja nazvan „Crveni Ken“ (Red Ken), preneo je Gardijan.

Livingston je u odbranu laburističke poslanice Naz Šan, koja je takodje optužena za antisemitizam, za radio BBC rekao da je nacistički vodja Adolf Hitler „podržavao cionizam pre nego što je poludeo i ubio šest miliona Jevreja“.

Bivši gradonačelnik Londona je rekao da kritika Izraela nije antisemitizam.

Britanska javnost i članovi opozicionih laburista kritikovali su njihovog lidera Džeremija Korbina da se nije usprotivio antisemitizmu u redovima Laburističke partije.

Korbin je rekao da je suspendovanje članova partije poruka i da će slučaj biti ispitan.

„On je suspendovan iz partije. U našoj partiji ne tolerišemo antisemitizam u bilo kojem obliku“, rekao je Korin novinarima.

Poslanica Naz Šah počela je nedavnu kontroverzu kada je na Fejsbuku prosledila sliku na kojoj se Izrael nalazi na teritoriji SAD s podnaslovom „Rešenje za izraelsko-palestinski sukob – izmestiti Izrael u SAD“.

Korbin insistira, kako prenosi Ggardijan, da bude suspendovan i poslanik Džon Man koji je optužio Livingstona da je „apologeta nacista“.

Livingston, gradonačenik Londona od 2000. do 2008, blizak je saradnik Korbina koji takodje važi za izrazitog levičara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.