U trendu

Lagard: Revizija politike ECB obuhvatiće i klimatske promene

FRANKFURT – Nova predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard zamolila je poslanike u Evropskom parlamentu da joj daju vremena da „savlada gradivo“ na novoj funkciji i da preoblikuje monetarnu politiku banke, što će verovatno zahtevati poduže analiziranje.

Lagard je, u obraćanju evropskim poslanicima u ponedeljak, obećala sveobuhvatnu evaluaciju ECB-ovog rada, počev od načina na koji banka definiše svoju ciljanu inflaciju do toga da li u svoje odgovornosti uključuje i borbu protiv klimatskih promena, prenosi Rojters.

„Zaista se trudim da naučim nemački jezik, ali takođe pokušavam da naučim jezik centralne banke“, rekla je Lagard, bivša šefica Međunarodnog monetarnog fonda, političarka i pravnica, u redovnom obraćanju pred Odborom Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja.

„Dakle, budite tolerantni sa mnom, pokažite malo strpljenja, nemojte me preterano tumačiti, ako smem tako da kažem“, dodala je ona.

U fokusu revizije politike ECB-a biće, kako je navela, utvrđivanje da li je cilj banke o održavanju inflacije blizu, ali neznatno ispod dva odsto, još uvek validan, s obzirom na promene u globalnoj ekonomiji.

Lagard je rekla da će tokom revizije biti razmotreno da li bi taj cilj trebalo da bude simetričan, što znači da služi jednako u borbi protiv niske i visoke inflacije, a ne samo u slučaju ove poslednje, da li ECB treba da ima „odrešene ruke“ za postizanje tog cilja ili da li treba da postoji neki koridor tolerancije, odnosno odstupanja od tog cilja.

„Revizija strategije će se zasnivati na dva principa – na temeljnoj analizi i otvorenom umu“, istakla je ona, dodajući da će „to zahtevati vreme za sagledavanje stvari i široke konsultacije“.

Poručila je takođe da bi, iako je inflacija primarni cilj banke, borba protiv klimatskih promena trebalo da bude centralni deo monetarne politike.

Lagard smatra da ekonomske analize ECB-a treba da obuhvate i uticaj klimatskih promena, te da nadzorni organ banke treba da zahteva od zajmodavaca transparentnost u obelodanjivanju i proceni klimatskih rizika.

S obzirom na to da je ECB-ova kupovina obveznica od privatnog sektora bila tržišno neuslovljena, Lagard je zaključila da bi vredelo razgovarati o tome da li te kupovine treba da se redefinišu u svetlu klimatskih problema, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.