U trendu

Lai i grupa proglašeni krivim, preti kazna do pet godina

HONGKONG – Medijski tajkun i kritičar kineskih vlasti Džimi Lai (73) i šest bivših poslanika u Hongkongu proglašeni su krivima za protivzakonito okupljanje zbog učešća u masovnim protestima 2019. godine.

BBC navodi da je Lai, jedan od najistaknutijih hongkonških aktivista, optužen i još prema gradskom zakonu o nacionalnoj bezbednosti zbog sumnje da je sarađivao sa stranim snagama i ugrožavao nacionalni bezbednost.

Svih sedmorica optuženih pred sudom izjavili da nisu krivi, ali im sada preti zatvor, prenosi BBC.

Dvojica drugih aktivista ranije su se već u odovojenom postupku izjasnila krivim i preti im kazna do pet godina zatvora, a izricanje kazni celoj grupi će biti urađeno naknadno.

Tokom izricanja presude danas, mala grupa pristalica okupila se ispred suda sa transparentima koji su suđenje nazivali političkim progonom, prenosi BBC.

Britanija je Hongkong vratila Kini 1997. godine, a Osnovni zakon stvoren je prema sporazumu o primopredaji po principu „jedna zemlja, dva sistema“ koji bi trebalo da zaštiti određene slobode za Hongkong.

BBC navodi da su strahovi kod jednog dela građana Hongkonga da Peking svojom politikom želi da odustane od ovog modela doveli do masovnih protesta 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.