Lajčak: Radi se na pripremi susreta na najvišoj ravni u dijalogu Beograd-Priština

Izaslanik Evropske unije u dijalogu Beograd – Priština Miroslav Lajčak izjavio je danas u Evropskom parlamentu da se radi na pripremi novog susreta na najvišoj ravni u okviru dijaloga i da su na pregovaračkom stolu imovinska pitanja i rešavanje imovinskih potraživanja.

Lajčak je u Spoljnopolitičkom odboru EU raspravi video-vezom o Zapadnom Balkanu povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, uz učešće parlamentaraca iz regiona, naglasio da dijalog Beograd – Priština mora dovesti do „sveobuhvatnog sporazuma kojim će se jednom zauvek rešiti svi postojeći problemi u saglasnosti s medjunarodnim pravom i pravnom tekovinom Evropske unije“.

On je ocenio da je u pregovorima Beograda i Prištine „pun napredak postignut u rešavanju pitanja nestalih“.

Izaslanik EU je predočio da su normalizacija odnosa Srbije i Kosova i situacija u Bosni i Hercegovini dva ključna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Lajčak je ukazao na složen proces približavanja regiona EU, primetivši da je Zapadni Balkan teritorija manja od Rumunije, a podsetio je i da je „(britanski premijer Vinston) Čerčil rekao da Balkan proizvodi više istorije nego što može podneti“.

On je naveo da je Dejtonskim sporazumom prekinut najkrvaviji rat u Evropi posle drugog svetskog rata i u Bosni i Hercegovini omogućio obnovu, a Dejton je „uz sve nedostatke zajamčio mir i stabilnost BiH“.

Lajčak je stavio do znanja da „svi izazovi u BiH neće biti rešeni sami od sebe“ i da se zato usaglašeno mora raditi u ravni cele medjunarodne zajednice.

„Glavna odgovornost tu leži na domaćim izabranim političarima, a mi ćemo ih podržati i pomoći“, rekao je Lajčak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.