U trendu

Lajčak: Sastanak glavnih pregovarača početkom septembra

BRISEL – Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je juče da će se sledeći sastanak na nivou glavnih pregovarača održati početkom septembra.

Lajčak je objavio je na svom Tviter nalogu da je juče održao odvojene sastanke sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

„Danas sam imao značajne, odvojene, razgovore sa prvim zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem i sa direktorom srpske Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem o pripremama za sledeći sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača početkom septembra“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je sinoć za Tanjug TV da očekuje da će razgovori Beograda i Prištine na tehnickom nivou da se nastave u prvoj polovini septembra i da će srpska delegacija insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština kao suštinskog dela Briselskog sporazuma i punoj implementaciji dela o pravosuđu koja se odnosi i na presudu Ivanu Todosijeviću.

Petković je naglasio i da nastavak razgovora na najvišem nivou zavisi od usepšnosti ovih pregovora, a da je srpska strana pokazala da je za dijalog, ali da ima crvene linije, jer, kako je istakao, niko ne može da ponižava srpski narod i gazi Briselski sporazum.

Poslednji sastanak na najvišem nivou između predsednika Srbije Aeleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija održan je u Briselu 19. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.