U trendu

Lajčak: Smena Kentere ozbiljan potez vlade

PODGORICA – Odluka crnogorske vlade u tehničkom mandatu da smeni v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Savu Kenteru izazvala je različite reakcije u javnosti, a specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je ocenio večeras da je takva odluka „jedan ozbiljan potez“ izvršne vlasti.

„ANB je ključna institucija za komunikaciju sa NATO i dosadašnjim delovanjem gosdpodin Kentera je visoko cenjen u Briselu i u zapadnim prestonicama. Ne sumnjm da je ova odluka izazvala brojna pitanja u zapadnim prestonicama i verujem da će vlada imati kredibilne odgovore“, rekao je Lajčak u izjavi za TV Vijesti.

Na pitanje „gde vidi izlaz iz trenutne političke situacije“, rekao je da odgovor na to treba da daju političari u Crnoj Gori.

„Crna Gora ima demokratski izabrane institucije. Jeste u ozbiljnoj krizi političkoj i institucionalnoj krizi i ona može da postane ustavna, jer nemamo funkcionalan Ustavni sud. Rešenje treba da se traži čvrsto na temelju Ustava, tu nema prostora za kreativnu interpretaciju Ustava“, rekao je Lajčak.

Dok deo opozicionih stranaka u Crnoj Gori, poput Socijaldemokrata i DPS tvrde da je Kentera smenjen zato što je, kako kažu, raskrinkao „kriminalnu družinu premijera Dritana Abazovića i stao na kraj malignom ruskom uticaju“, iz Kabineta premijera je saopšteno da je šef tajne službe smenjen zbog nepostupanja po zakonu o ANB.

Kentera je nakon smene izjavio da je vladina odluka „pokazatelj kuda država ide“.

„Neke stvari moraju da se menjaju kako Crna Gora ne bi skrenula sa evroatlantskog puta“, rekao je Kentera.

On tvrdi da Abazović nije „smeo u oči da mu kaže da će biti smenjen“, dok premijer tvrdi drugačije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.