U trendu

Lajčak: Spor S. MAK i BUG negativno utiče na dijalog BG/PR

BRISEL – Blokada evropskog puta Severne Makedonije zbog njenog spora sa Bugarskom loše utiče na susedne zemlje, posebno na odnos Prištine i Beograda, izjavio je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Na pitanje agencije MIA kako gleda na blokadu pregovora Severne Makedonije sa EU, Lajčak je na konferenciji koju je u Briselu organizovao Evropski centar za politiku rekao da ta situacija ima negativne posledice na dijalog Beograda i Prištine i pozvao na brzo rešavanje spora između Sofije i Skoplja.

„Razume se da to ima posledice na dijalog i te posledice su negativne, činjenica da EU nije otvorila pregovore sa Severnom Makedonijom negativno se odrazila na kredibilitet EU u regionu, ja sam se sa tim lično suočio za vreme mojih poseta i putovanja i to se neće popraviti dok Severna Makedonija i Albanija ne počnu pregovore o članstvu“, rekao je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan.

On je dodao da Evropska unija mora da ispuni obecanja data partnerskim zemljama, koje su ispunile svoja obećanja, kao što je to slučaj sa Severnom Makedonijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.