U trendu

Lajčak: Vašingtonski dogovor nije sporazum niti je obavezujuć

BRISEL – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kaže da je optimista kada je reč o saradnji sa novom administracijom u Vašingtonu po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, ali i celog Zapadnog Balkana.

”Otpitimističan sam pobodom nove admistracije u SAD, jer se vraćaju ljudi sa kojima je EU već radila i koji poznaju Zapadni Balkan. Njima ne moramo da objašanjavamo stvari o regionu i njegovoj evropskoj budućnosti. Oni su se već dokazali kao pouzdani partneri i za Zapadni Balkna i za EU”, kazao je Lajčak.

On je tokom video razgovora o ”Potencijalima saradnje EU i SAD na Zapadnom Balkanu” sa nemačkom ambasadorkom u Vašingtonu, Emili Heber, ocenio da ”tandem EU – SAD” nije dobro funkcionisao ”posebno u posednjih godinu dana” kada je reč, između ostalog, i o dijalogu Beograda i Prištine.

”Bilo je jasno da postoje dva pristupa, a to nije bilo ono što je EU odlučila niti je to želela”, rekao je Lajčak.

On je dodao da je takva situacija dovela do ”konfuzije” u Beogradu i Prištini koji su, prema njegovim rečima, bili ”zbunjeni i nisu želeli da biraju između EU i SAD”.

”Nedostatak bliske sradnje EU i SAD je gubitak za obe stane u procesu dijaloga”, ocenio je Lajčak.

Upitan da oceni dogovoreno između Beograda i Prištine u Vašingtonu, uz posredovanje predsednika Donalda Trampa, Lajčak je rekao da u pitanju ”nije sporazum”, jer ne ispunjava kriterijume za to, već da je u pitanju ”politička deklaracija koja nije pravno obavezujuća”.

”Ono što je potpisano nema impelmentacioni mehanizam i zavisi od dobre volje starana. Mi ne radim tako u Briselu. Radimo na jasnom sporazumu ko šta radi i kada”, naglasio je Lajčak.

Dodao je i da su SAD do sada bile ”dovoljno mudre” da se ne takmiče sa EU u liderstvu u procesima na Zapadnom Balkanu, već da joj daju podršku na putu evropskih integracija regiona.

”U pitanju je kombinacija meke moći EU kroz evropsku perspektivu i direktan pristup SAD”, kayao je Lajčak.

On je zaključio da je sve što je pozitivno postignuto na Zapadnom Balkanu u posednjih 20 godina bio rezulat bliske saradnje EU i SAD i da će se takva uspešna politika nastaviti sa amninistracijom na čelu sa Džozefom Bajdenom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.