U trendu

Lajen: Danas sa Bajednom o isporukama americkog gasa u EU

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će danas tokom samita lidera EU, kojem će prisustvovati i američki predsednik Džozef Bajden razgovarati sa njim o isporukama prirodnog tečnog gasa iz SAD kako bi se obezbedila energetska nezavisnost EU od ruskih goriva.

„Sutra ću razgovarati s predsednikom Bajdenom kako da damo prioritet isporukama prirodnog tečnog gasa iz SAD u EU u narednim mesecima. Ciljamo i na postizanje dogovora o dodatnim zalihama za sledeće dve zime“, poručila je Lajen u sredu.

Predsednica Evropske komisije je pred Evropskim parlamentom ocenila da je energetska politika isto što i politika bezbednosti i da EU ubrzano ide ka značajnom smanjenju uvoza gasa iz Rusije, koji se, prema stavu Komisije, može postići radom na obnovljivim izvorima, uključujući hidrogen i biogas, ubrzanjem investicija u energetsku efiksnost i prelaskom na sigurne dobavljače gasa širom sveta.

Lajen je pozvala zemlje članice da po ugledu na mehanizam navake vakcina uspostavljen tokom pandemije zajedno rade na nabavci gasa, ali i na međusobnom deljenju rezervi iz skladišsa.

„Umesto da se međusobno takmičimo i tako dizemo cene, treba da zajedno kupujemo gas, a ne da to posebno svaka od 27 država članica radi za sebe“, kaže Lajen.

Predsednica EK navodi da rat u Ukrajini može dovesti i do gladi širom sveta i pozvala ruskog predsednika Vladimíra Putina da pusti ukrajinske brodove „pune žita koji su zadržani u Crnom moru“.

Ona navodi da je EU izdvojila 2,5 miljardi evra do 2024. godine za pomoć u snabdevanju hranom širom sveta, te da je dodatnih 500 milona izdvijeno samo za evropske poljoprivrednike kako bi im se pomoglo u saniranju trenutnih povećanih triškova, ali i gubitaka zbog trgovinskih mera protiv Moskve.

Ursula fon der Lajen je pred Evropskim parlamentom podsetila da je EU izdvojila milijardu evra za pomoć ukrajinskim oružanim snagama u odbrani od ruske vojske i poručila da je danas „Ukrajina, ime za slobodu, a da je ukrajinska zastava, zastava slobode“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar