U trendu

Lajen: Dijalog sa Poljskom, ali i konkretne akcije

BRISEL, 22. oktobra ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će se razgovori Brisela sa Varšavom o vladavini prava u toj zemlji nastaviti kroz dijalog, ali uz zakonsku odgovornost i konkretne akcije.

”Fundamentalni stub vladavine prava je nezavisnost pravosuđa, a to je suština rasprave o Poljskoj. Još je dug put pred nama. On će biti kombinacija dijaloga, zakonske odgovornosti i konkretnih akcija kako bi se ponovo uspostavila nezavisnost pravosuđa”, poručila je Lajen.

Predsednica Evropske komisije je nakon rasprave o vladavini prava u Poljskoj, koju su neke od država čalnica pokrenule na samitu EU, ocenila da je ”vladavina prava u srcu naše EU”.

”Vladavina prava osigurava međusobno poverenje, daje pravnu sigurnost širom EU i pruža jednakost kako među zemljama članicama tako i među građanima EU”, naglasila je Lajen.

On je podsetila Varšavu na presudu Evropskog suda pravde kojom se traži ukidanje disciplinskog režima za sudije u Poljskoj i vraćanje na posao nezakonito smenjenih studija.

”Ocekujemo da Poljska to i uradi”, zaključila je Lajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar