U trendu

Lajen: Fajzer obećao EU punu i pravovremnu isporuku naručenog

LISABON, 15. januara ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da je u današnjem razgovoru sa izvršim direktorm Fajzera, Albertom Borulom, dobila uveravanja da će sve naručene doze vakcina za prvi kvartal biti isporučene na vreme uprkos trenutnim zastojima zbog nadgradnje proizvodnog pogona Fajzera za Evropu.

”Uverio me je da će se lično baviti ovim slučajem kako bi se što je brže moguće nadoknaditi trenuto postojeći zastoji u proizvodnji. Prenela sam mu važnu poruku da su nama za prvi kvartal hitno potrebne naručene doze”, kaže Lajen.

Predsednica Evropske komisije, koja se zajedno sa komesarima nalazi u radnoj poseti Portugaliji navodi da su prve vakcine Fajzera već date garđanim širom EU, a da se revakcina mora sprovesti nakon četiri nedelje.

„Postoji i medicinska potreba da se pridržavamo onoga što je dogovoreno o isporukama”, kaže Lajen.

Ranije tokom dana Fajzer je obavestio EU da zbog modifikacija u pogonu u evropskom sedištu kompanije u Pursu, koji bi trebalo da umesto 1,3 miljarde doza ”nadogradi” na 2 milajrde doza godišnje, neće moći u potpunosti da ispuni već obećani obim isporuke u naredne tri do četiri nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.