U trendu

Lajen: Finansiranje obnove UKR da prate sistemske reforme

BRISEL – EU planira u budućnosti finansiranje obnove Ukrajine, ali ono treba da bude praćeno reformama u ovoj zemlji, saopštila je noćas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare posle Samita EU, prenosi TAS S.

Lideri 27 držva članica EU su na sastanku u Briselu raspravljali o situaciji u Ukrajini, ali i o šestom paketu sankcija koji uključuje embargo na uvoz nafte iz Rusije, a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, objavio je nešto pre ponoći da je postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

Prema rečima zvaničnika EU, Brisel i Vašington još nameravaju da razviju plan za privlačenje investicija za obnovu Ukrajine, ali one će morati da budu praćene sistemskim reformama, povećanjem nezavisnosti pravosudnog sistema i borbom protiv korupcije, kako bi se stvorili pozitivni uslove za poslovanje, navodi TAS S.

Fon der Lajen nije na konferenciji za novinare precizirala tačan iznos ovih sredstava i kada će EU i SAD biti spremne da ga obezbede, ali je napomenula da će, pored budućih ulaganja u obnovu, Brisel razmotriti planove za pružanje hitne makrofinansijske pomoći Kijevu od devet milijardi evra u narednim nedeljama.

Nakon sastanaka lidera EU, saopšteno je i da šesti paket EU sankcija Rusiji uključuje i ukidanje swift transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom vlasništvu i sankcionisanje osoba odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.