Lajen: Kompanije da poštuju ugovore, uložili milijarde

BRISEL – Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da je EU uložila milijarde evra u razvoj i prizvodnju vakcina protiv Kovid-19 i da sada sa pravom očekuje od farmaceutskih kopanija da ispune svoje deo obaveza prema Evropi.

”Sada kompanije moraju da isporuče svoj deo posla i da ispoštuju svoje obaveze. Zato uspostavljamo mehanizam za transparentnost pri izvozu vakcina. Evropa je odlučna da doprinese globalnom dobru, ali takođe zahtevamo da se ugovori poštuju”, poručila je Lajen u video poruci na Tviter nalogu.

U Evropskoj komisiji objašanjavaju da mehanizam za cilj ima jasnu informaciju gde idu vakcine protiv Kovid-19 proizvedene u Evropi.

”Ovde se ne radi o tome da mi ne želimo da neko drugi dobije vakcine već da kompanje sa kojima smo potpisali ugovore ispune svoje obaveze prema nama. Jasno je da svima trebaju vakcine, ali je jasno i da je EU uložila veliki novac kako bi osigurala da dobije neophodne doze i to ne bilo kad nego što je pre moguće”, kaže portparol Komisije, Erik Mamer.

U Evropskoj komisiji kažu da i nakon dva jučerašnja sastanka sa predstavnicima Astra Zeneke i dalje čekaju na ”jasne i kompletne informacije” o isporuci vakcina.

”Nećemo odustati dok ne dobijemo odgovore i vakcine”, kaže Mamer.

Novi sastanak predstavnika Evropske komisije, zemlja članica i kompanije Astra Zeneka najavljen je za sutra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.