U trendu

Lajen: Od juna postepen povratak slobodnog kretanja unutar EU

BRISEL – Lideri EU 27 izrazli su danas optimizam povodom poboljšanja epidemiološke situacije u Evropi.

Do kraja maja očekuje se raspodela preko 300 miliona doza vakcina protiv kovid-19 zemljma članicama, a u junu još dodatnih 400 milona doza, najvljeno je sa samita u Briselu.

Ubrzana vakcinacija, zajedno sa početkom primene digitalnih kovid sertifikta već u junu bi trebalo da vraća normalnost u pogledu slobode kretanja unutra EU, dodaju u Evropskom savetu.

”Imaćemo dovoljno vakcina da do kraj jula vakcinišemo 70 procenata odrasle poulacije. Ako ovako nastavimo moći ćemo bezbedno da ponovo otvorimo naša društva”, poručila je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

On je izrazila nadu da će Evropska agenija za lekove odobriti vakcinu ”Fajzer i Bajontek” za maloletnike od 12 do 15 godina i naglasila da istrživanja pokazuju da su postojeće vakcine efikasne i protiv poznatih mutacija i sojeva virusa Kovid-19.

Kada je reč o digitalnim sertifikatima oni bi, prema rečima, fon der Lajen, od sredne juna trebalo da postepeno vrate slobodu kretanja unutar EU.

”Mehanizam prepoznavanja sertifikata će biti spreman na EU nivou od 1. juna, a od sredine juna zemlje članice će biti u prilici da se uključe u sistem. Na zemljma članicam je zadatak da pripreme svoje nacionalne sisteme za izdavanje sertifikata”, kaže fon der Lajen.

Ona zaključuje da su digitalni sertifikati jedinstvena prilika da EU konkretno pokaže kako doprinosi boljitku svakodnevog života svojih građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.