U trendu

Lajen: Otmica aviona je napada na demokratiju i evropski suv

BRISEL, 25. maja ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije Ursula on der Lajen izjavila da „otmica“ aviona ”Rajanera” od strane beloruskih vlasti predstavlja napad na demokratiju, slobodu izražavanja i evropski suvereniet.

”Ovakvo užasno ponašanje zahteva jak odgovor. Zato je EU odlučila da uvede dodatne sankcije, uključujući mere protiv osoba koje su uključene u otmicu, ali i protiv ekonomskih entieta koji finansiraju ovaj režim”, poručila je sinoć Fon der Lajenova.

Ona je na kraju prvog dana samita lidera EU u Briselu navela da je nasilno prizemljenje ”Rajanera” uključivalo neopravdano korišćenje vojnog aviona i zloupotrebu vazdušnog navigacionog sistema kako bi Belorusija preuzela kontrolu na EU letelicom.

”Bezbedost letova preko beloruske teritorije se više ne može garantovati, a Savet EU će usvojiti i mere koje će zabraniti preletanja vazdušnog prostora EU i upotebu aerodroma u EUI beloruskim avionima”, poručila je predsednica EK.

Ona je još jednom pozvala beloruske vlasti da hitno oslobode Romana Protaševiča i njegu saputnicu i poručila im da su u potpunosti odgovorni za njihovo zdravlje i bezbednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.