U trendu

Lajen: Po prvi put u istoriji naoruzavamo trecu zemlju

BRISEL, 27. februara ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najvila je da će EU, po prvi put u istoriji, finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i druge opreme za treću zemlju koja je u ratnom konfliktu, zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske letelice i zabraniti rad ruskih provaldinih medija na teritoriji EU.

”Gasimo vazdušni prostor EU za Ruse. Predlažemo zabranu svih letelica u ruskom vlasništvu, ruski registrovanih ili pod ruskom kontrolom.Ove letelice više neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju EU. Ovo će se odnositi na svaki avion u vlasništvu, iznajmljivanju ili na drugi način pod kontrolom ruskog pravnog ili fizičkog lica”, poručila je Fon der Ljajen.

U vanrednom obraćanju, predsednica Evropske komisije dodaje da državne medijski kompanije RT i Sputnjik, kao i njihove podružnice, više neće moći da ”šire laži kako bi opravdale Putinov rat i napravile podelu u EU”.

Ona dodaje da će EU porširiti svoje snakcije i režimu Belorusije za koji ocenjuje da je saučesnik Rusije u ”opakom napadu na Ukrajinu”.

”Udarićemo na Lukašenkov režim novim paketom sankcija. Uvešćemo restriktivne mere protiv njihovih najvažnijih sektora i zaustvaiti izvoz proizvoda od mineralnih goriva do duvana, drveta i drvne građe, cementa, gvožđa i čelika.”, kaže Lajen.

Ursiula fon der Ljaen je polovina da će novio paketom EU sankcija važne ruske banke biti isključene iz SVIFT sistema, a da će se zabraniti transakcije ruske centralne banke i zamrznuti njena imovina kao i imovina ruskioh oligarha.

”Liderstvo predsednika Zelenskog i njegova hrabrost i otpornost ukrajinskog naroda su izvanredni i impresivni. Oni su inspiracija za sve nas. Dočekujemo raširenih ruku one Ukrajince koji moraju da beže od Putinovih bombi i ponosna sam na dobrodošlicu koju su im pružili Evropljani”, zaključila je Lajen

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.