U trendu

Lajen: Počnimo istrebljenje virusa zajedno i što pre

BRISEL, 16. decembra ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naj?vila je da će u narednih nedelju dana prva vakcina protiv Kovid19 biti odobrena u EU, a da će vakcinacija poćeti odmah i istovremeno u svim zemljama članicama.

„Da bi došlo do kraja pandemije potrebno će biti da se oko 70 procenata populacije vakciniše. To je veliki zadatak, zato počnimo što je pre moguće, zajedno kao EU27 i u isto vrememe. Počnimo istrebljenje ovog virusa ujedinjeni”, kaće fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je u svom govoru pred Evropskim parlamentom ocenila da ”svaki oporavak Evrope počinje pobedom nad virusom”.

Ona je upozorila da niko ne treba da misli da smo već na sigurnom, pogotovo ne u trenutku kada više od tri hiljade Evropljana umiru od Kovid19 svakog dana, a brojevi novozaraženih i hospitalizovanih i dalje rastu u pojednim državama članicama.

”Dobra vest je da imao sredstvo i imamo nadu. Evropska komisja je ispregovaral najširi portfolio kadidata za vakcine. U roku od nedelju dana prva vakcina će biti odobrena kako bi vakcinacija mogla da počne odmah.
Kupili smo više nego dovoljno vakcina za sve u Evropi i moći ćemo da pomognemo našim komšijama i partnerima u svetu kroz Kovaks tako da niko ne zaostane u ovome”, poručila je fon der Lajen.

Evropska agencija za lekove juče je objavila da će prvu procenu vakcine protiv Kovid-19 objaviti 21. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.