U trendu

Lajen: Pred Ukrajinom dug i naporan put do EU

BRISEL – Ukrajina sada ima „veoma jasnu evropsku perspektivu“ , ali će „dug put“ ka članstvu u EU “ zahtevati naporan rad“, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Lideri EU su prošle nedelje odobrili Ukrajini status kandidata, čime je formalno otvoren proces za koji se očekuje da može potrajati godinama pre nego što zemlja postane članice Unije koja sada čini 27 država, prenosi Rojters.

U današnjem obraćanju preko video-linka ukrajinskom parlamentu predsednica EK je podvukla napredak zemlje na njenom putu ka članstvu u EU dok se brani od ruske invazije.

„Ukrajina sada ima veoma jasnu evropsku perspektivu. Zemlja je kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, nešto što je pre samo pet meseci izgledalo gotovo nezamislivo“, saopštila je Lajen.

Ona je još rekla da predstoji „dug put“, ali da će „Evropa biti na strani Ukrajine na svakom koraku, koliko god bude potrebno“ i napomenula da su potrebne mnoge ključne reforme što je pre moguće.

„Sledeći koraci su vam na dohvat ruke. Ali će zahtevati naporan rad“, dodala je Ursula fon der Lajen.

Predsednica EK je kao hitne potrebne mere navela: usvajanje zakona o medijima, primenu novih propisa koji umanjuju preteranu moć oligarha i imenovanje najviših antikorupcijskih zvaničnika, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar