U trendu

Lajen: Putin vraca rat u Evropu

BRISEL,24. februara ( Tanjug) – Predsedncia Evropske Komsije, Ursula fonder Lajen, u ime EU osudila je ”varvarski napad” Rusije na Ukrajinu i optužila predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina, da ”vraća rat u Evropu”.

U vanrednom obraćanju u Briselu , fon edr Lajen je poručila da EU ”ovim mračnim trenucima EU stoji uz Ukrajinu i njen narod” i najvila novi paket sankcija protiv Rusije koji će biti predstavljen liderima EU radi odobravanja na večerašnjem samitu u Briselu.

”Ovaj paket će ciljati strateške sektore ruske ekonomije i zabraniti pristup tehnologijama i tržistima koji su ključni za Rusiju. Oslabićemo rusku ekonomsku osnovu i sposbnot modernizacije. Dodatno zamrznućemo ruska sredstva u EU i prekinuti pristup ruskih banaka EU finajskikim tržziste”, kaže Lajen.

Predsednica EK dodaje da su ove sankcije dizajnirane da imaju snažan uticaj na mogucnost Rusije da finansira rat.

Ona ocenjuje da se Evropa suočava sa ”još neviđenim aktom agresije” od strane ruškog režima prema suverenoj i neavisnoj zemlji, ali i da ”milioni Rusa ne žele rat”.

”Putin je taj koji želi da okrene sat unazad i vrati vreme Ruskog carstva. Doki to radi on u rizik stavlja budućost ruskog naroda. Pozivam Rusiju da odmah prekine nasilje i povuce trupe sa ukarijinske teritorije”, kaže Lajen.

Ona nagalšava da se predsedniku Putinu ”neće dozbvoliti” da razor bezbednosnu infrastruturu koja je” Evropi pružala mir i stabilnost tokom decenija”.

”Nećemo mu dozvoliti da vladavinu prava zameni vladavinom snage i grubosti”, zaključila je Lajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar