U trendu

Lajen u sredu sa Vučicem u Beogradu

BRISEL, 27. septembra ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sredu će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak i sa premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu.

U četvrtak ujutru zajedno sa predsednikom Vučićem fon der Lajen će učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10.

Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanja ugovora za rehabilitaciju deonice na Autoputu mira ( Niš -Priština) koji se radi uz finasijsku podršku EU.

Pred sastanke u Beogradu Ursula fon der Lajen će u Prištini razgovarati sa Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani, a zatim u Podgorici sa Milom Đukanovićem i Zdravkom Krivokapićem.

”Predsednica Evropske komisije će tokom posete izraziti svoju posvećenost regionu i njjegovoj evropskoj budućosti. Sa liderima će razgovarati o političkoj i regionalnoj situaciji”, najavljeno je u Komisiji.

Na pitanje da li će fon der Lajen u Beogradu, Prištini, ali i eventualno Tirani razgovarati o rešavanju trenutne krize na KiM, u EK naglašavaju da je pozicija EU ”jasna” kada se traži „deesakalacija i nastavak dijaloga”.

U Briselu dodaju da ovu posetu vide i kao pripremu za predstojeći samit EU Zapadni Balkna koji bi 6. oktobra trebalo da bude održan u Sloveniji.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu počinje 28. septembra posetom Tirani i Skoplju, a nakon Beograda obilazak regiona završava u četvrtak u BiH gde će zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućim Savetom ministara Zoranom Tegeltijom prisustvovat svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH, a sastaće se i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.