U trendu

Lajen: Želimo Zapadni Balkan na našoj strani i što bliže EU

BRISEL, 4. decembra ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da EU želi Zapadni Balkan na svojoj strani.

Ona se založila za paralelne procese revizije i odvijanja pristupnih procesa zemlja kandidata.

”Strateški je apsolutno važno da što jasnije pokažemo Zapadnom Balkanu da ih želimo na našoj strani i da imamo veliki interes u njihovom približavanju EU”, poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije posle prvog sastanka novog tima komesara ponovila je u Briselu da odluka o neotvranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila ”strateška greška” EU.

Ona je ocenila da je važno da se EU drži ideje pristupnih pregovora, ali i da je bitno saslušati pozicije zemalja članica kada je reč o izmenama u okviru tog procesa.

”Kada je reč o prisupnim pregovorima ja bih se založila da promene procesa idu paraleno odnosno da se zemljama da prilika da počnu pristipne pregovore”, kaže fon der Lajen

Komesar za proširenje Olivre Varheji naglasio je pred Evropskim parlamentom da se pravila ne mogu menjati za zemlje koje su već počele pristupne pregovore kao što su to Srbija i Crna Gora.

”Kada je reč o pregovorima koji već traju oni ne mogu kretati iz početka. Pravila se ne mogu menjati u sred igre već se rešenja moraju nalaziti u skladu sa postojećom politikom”, zaključio je Varheji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.