Lam: Zakon o ekstradiciji biće usvojen

HONGKONG – Predsednica vlade Hongkonga Keri Lam najavila je danas da će procedura za usvajanje predloga na ovog zakona o ekstradiciji biti nastavljena.

Ona je, posle masovnih protesta protiv tog kontroverznog zakona, izjavila da je zakonodavstvo važno i da će pomoći Hongkongu da održi pravdu i ispuni svoje međunarodne obaveze, prenosi AP.

Keri Lam je naglasila da će u sporni zakon biti ugrađeni zaštitni mehanizmi, kako bi ljudska prava bila zaštićena.

Stotine hiljada ljudi protestovaloje juče na ulicama Hongkonga, što je bio možda i najveći protest u toj kineskoj autonomnoj provinciji u skorašnjoj istoriji.

Policija je upotrebila biber sprej pošto je nekoliko stotina učesnika protesta pokušalo da se probije kroz kiordon policije do zgrade parlamenta.

Izmene zakona treba da pojednostave proceduru za svaki pojedinačni slučaj za odobravanje izručenja traženih osumnjičenih drugim zemljama, ukljućujući matičnu zemlju Kinu, Makao i Tajvan, pored 20 zemalja sa kojima Hong Kong već ima sporazum o ekstradiciji.

Protivnici usvajanja predloženog zakona smatraju da optuženi u kineskom pravosudnom sistemu neće imati ista prava kao u Hongkongu.

Hongkong, bivša britanska kolonija, vraćena je Kini 1997. godine, uz garancije autonomije i slobode, uključujući poseban pravni sistem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.