U trendu

Lapid: Moguć sporazum o normalizaciji odnosa sa Saudijcima

JERUSALIM – Postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije biće „dug i oprezan proces“, ali Izrael veruje da se to može dogoditi, rekao je danas izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid.

Izrael očekuje da če nadograđivati sporazume sa četiri muslimanske zemlje koji su 2020. godine sačinjeni uz posredovanje SAD, kao i da se nada da će uspostaviti diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija je uslovila svaku eventualnu normalizaciju sa Izraelom rešavanjem palestinske borbe za državnošću na teritoriji koju je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Lapid je još rekao da, ukoliko dođe do nekakvog dogovora, to neće biti iznenadujuće kao u nekim prethodnim slučajevima, koji uključuju sporazume sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.

„Nećemo se jednog jutra probuditi sa iznenadenjem, već će to biti dug i oprezan proces sa obe strane“, rekao je Lapid.

On je naveo i da postoje bezbednosni interesi za obe zemlje, ali da će to biti „spor proces malih detalja“, iako veruje da je moguće postići dogovor.

„Radimo na tome sa Amerikancima, s nekima od naših prijatelja u zemljama Zaliva, u mnogo razlicitih ešalona, a i Egipat je naravno važan igrač“, rekao je Lapid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar