Lašet garant nastavka politike Angele Merkel

BERLIN – Novi predsednik Hrišćansko demokratske Unije (CDU), koju je 16 godina predvodila kancelarka Angela Merkel, Armin Lašet važi za političara, koji nije pragmatičar, i koji će nastaviti Merkelovu politiku, a za kojeg je još pre dve godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazivao da bi mogao naslediti Merkelovu.

Kao predsednik pokrajinske vlade Severne Rajne Vestfalije Lašet je pre dve godine primio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Već tada je predsednik Srbije ukazivao na značaj Lašeta u nemačkoj politici, ukazujući da je „džoker“ Merkelove za teške slučajeve i njeni verni pratilac, koji bi jednog dana mogao biti njen naslednik na mestu šefa CDU, što je sada i postao.

Lašet je sa 18 godina, krajem 1970.tih ušao u CDU, a njega je u stranku dovelo angažovanje oko crkve, gde je „otkriven“.

Govoreći o svom putu u CDU rekao je da najpre nije želeo da uđe u politiku, iako je bio zainteresovan za politiku, ali nije mogao da zamisli šta se radi u stranci.

Počeo je kao lokalni političar u rodnom Ahenu, a sredinom 1990-te ušao je u poslaničke klupe u Bundestag, ali je mandat izgubio posle jednog mandata.

Nakon toga ušao je u klupe Evropskog parlameta, da bi se 2005.vratio u nemačku politiku.

Tako je postao prvi ministar integracije u pokrajini Severne Rajne Vestfalije, gde se zalagao za postizanje rezultata uspešnom integracijom stranaca.

Pet godina kasnije Lašet mora da se odluči da li će se kandidovati da vodi stranku u pokrajini Severna Rajna Vestfalija, gde je najpre izgubio od Norberta Retgena, koji je potom 2012.izgubio pokrajinske izbore.

Lašetu se posle izbora ukazala nova šansa, postao je šef CDU u pokrajini, i on je, mimo suprotnih očekivanja, vratio CDU na vlast u Severnoj Rajni Vestfaliji, gde je od 27. juna 2017. guverner pokrajine.

Kandidujući se za šefa CDU Lašet je, zbog toga, stalno govorio da on donosi iskustvo u vlasti, jer rje ukovodi velikom pokrajinom, kao i da zna da pobedi na izborima, što nije « loše » za vođenje stranke.

Nakon što je 10.februara prošle godine Anegret Kramp-Karenbauer najavila da želi da podnese ostavku na mesto šef CDU, i da neće predvoditi stranku na parlamentarnim izborima, Lašet je 25.februara saopštio da će se kandidovati, zajedno sa ministrom zdravlja Jensom Španom, koji bi preuzeo dužnost potpredsednika.

Lašet, zbog svog bavljenja integracijom stranaca, zalaze se za principe ravnopravnosti, integracije, i želi da omogući obrazovanje nezavisno od porekla.

„Mi smo zemlja imigracije. Iako je francuski model različit problem uspešne integracije imaju obe zemlje. Zbog toga moramo da se založimo kroz obrazovanje za socijalni uspon migranata“; rekao je nedavno francuskim medijima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.