Lašet: Severni tok ne treba otkazati zbog Navaljnog

BERLIN – Novi predsednik vladajuhe nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i potencijalni buduhi kancelar Armin Lašet smatra da Nemačka ne sme da odustane od projekta gasovoda Severni tok II zbog zatvaranja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

„Nemačka u predstojećem razdoblju izlazi iz snabdevanja atomskom energijom i energijom dobijenom od uglja. I zato joj za prelazno razdoblje treba gas koji ona sama nema“, rekao je Lašet za Rojters.

On smatra da slučaj Navaljnog ne bi trebalo povezivati s privatnim ekonomskim projektom poput Severnog toka II i upozorio na štetnost „simboličke politike“.

„Mislim da je to dno političke kulture kada se umesto trezvene rasprave o nekom problemu pokušavaju nametnuti klišei“, rekao je Lašet.

Odbacio je kritike da je „simpatizer Rusije“ i istakao da je kritikovao i da dalje kritikuje hapšenje Navaljnog kao i rat u Ukrajini.

Podsetio je da Rusija i pre toga Sovjetski Savez već više od 50 godina izvoze gas u Nemačku, a na kritiku Vašingtona na račun Severnog toka II odgovorio da i SAD kupuju naftu od Rusije i „ostalih zemalja koje ne spadaju u uzore kada su u pitanju slobode i ljudska prava“.

Lašet je nedavno postao predsednik CDU i nakon parlamentarnih izbora u septembru bi mogao da nasledi Angelu Merkel na funkciji nemačkog kancelara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.