U trendu

Lašet veruje u pobedu unionista

BERLIN – Kandidat za kancelara vladajuće koalicije CDU/CSU Armin Lašet, i pored loših rezultata u proteklim istraživanjima javnog mnjenja, veruje u pobedu.

„Borimo se da budemo što bliži rezultatu od 30 odsto“, poručio je Lašet na televiziji „Bild“.

Izrazio je uverenje da je osvajanje 30 odsto glasova moguće.

Uoči intervjua Lašeta, „Bild“ je objavio najnovije istraživanje javnog mnjenja, prema kojem konzervativna koalicija CDU/CSU trenutno može računati na svega 22 odsto glasova, tri odsto manje nego nedelju dana ranije.

Isti broj glasova mogla bi osvojiti Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), koja stalno jača.

Zeleni su treći sa 17 odsto glasova, a potom slede liberalna FDP sa 13 odsto glasova i desničarska AfD sa 12 procenata, a Levica (Linke) trenutno može računati na sedam procenata glasova.

Lašet je u intervjuu u više navrata odbacio mogućnost da bi mogao da se, zbog loših rezultata u istraživanjima javnog mnjenja, povući i mesto kandidata za kancelara prepustiti Makusu Zederu, lideru CSU.

Istovremeno je priznao da je njegov odnos sa Zederom postao „teži“.

„Ranije smo bili u stanju dobro da razgovaramo. On je čovek koji je jako duhovit. Međutim, od poraza u trci za kandidata za kancelara nije više lako razgovarati s njim“, objasnio je Lašet.

Naglasio je da će Zeder, u slučaju pobede knzervativaca, u Berlinu imati važnu ulogu. „Verujem da i on želi pobedu i da će sve učiniti da to izboimo“, dodao je Lašet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.