U trendu

Lavrov: Američke sankcije komplikuju prehrambenu krizu

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu u današnjem telefonskom razgovoru da američke sankcije „samo komplikuju globalnu situaciju sa hranom“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ministar je posebno skrenuo pažnju na činjenicu da je globalna situacija sa hranom dodatno zakomplikovana američkim sankcijama“, saopštilo je ministarstvo, prenosi TAS S.

Lavrov je obavestio Blinkena o detaljima sporazuma o hrani postignutom u Istanbulu.

„Entoni Blinken je upoznat sa detaljima paketnog sporazuma, potpisanog 22. jula u Istanbulu, u vezi sa transportom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i promocijom izvoza ruske hrane i đubriva“, saopštilo je ministarstvo, prenosi TAS S.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je američkom državnom sekretaru da Vašington ne ispunjava obećanja u vezi sa izuzećem od sankcija za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i dodao da će Rusija postići sve ciljeve u Ukrajini, a da to što Zapad isporučuje oružje Kijevu samo produžava sukob, prenosi Rojters.

Govoreći o razmeni zarobljenika između Rusije i SAD Lavrov je predložio da se dve zemlje vrate „tihoj diplomatiji“.

„Što se tiče moguće razmene zarobljenika sa SAD, ruska strana je snažno preporučila da se dve zemlje vrate profesionalnom dijalogu u režimu tihe diplomatije, bez spekulacija i lažiranja“, saopštilo je ministarstvo, prenosi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.