U trendu

Lavrov američkim novinarima: Ko vas je učio manirima?

„Ko vas je učio manirima“, upitao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov američke novinare u pratnji državnog sekretara Reksa Tilersona, kada su pred početak njihovog susreta, na sav glas počeli da uzvikuju Lavrovljevo ime s namerom da mu postave pitanje, napisala je na svom Fejsbuk nalogu portparolka ruskog MSP Marija Zaharova.

Sastanak se održava u vili u vlasništvu ruskog Ministarstva, a Zaharova je napisala:

„Gospodine Lavrov, gospodine Lavrov .. sa svih strana su prodorno povikali američki novinari iz pula državnog sekretara. Vila je “zadrhtala“, takvu “pijacu“ njeni stoletni svodovi ne pamte“, napisala je ona.

Kako navodi agencija RIA Novosti, američke novinare zanimao je stav Rusije o situaciji u Siriji.

„Da li je istina da podržavate vladu Sirije? Kako komentarišete jučerašnje saopštenje Bele kuće“, pitala je Lavrova jedna novinarka a onda su joj se pridružili i drugi.

Kako je navela Zaharova, Lavrov im je odgovorio: „Ko vas je učio manirima?“.

Kako je primetila, da Lavrov, kao da je želeo da na taj način nekako oopravda Amerikance pred „kandelabrima, draperijama opšivenim zlatnim pčelama – simbolom carske mudrosti“.

Lavrov je zatim dao reč američkom kolegi, a posle pauze dodao:

„Sad možete da vičete, ako želite.“

Kako prenosi Tas s, američki novinari su ga „poslušali“ i čim je Tilerson završio ponovo počeli da, uz viku, postavljaju pitanja, ovog puta njemu.

Ali i ta pitanja su ostala bez odgovora, konstatovao je Tass.

Susret Lavrova i Tilersona odvija se u trenutku kada, ocenila je ocenila, ruska strana, odnosi dve zemlje prolaze najteži period od vremena Hladnog rata i u atmosferi oštrih komenatara nakon napada na Idlib kada je korišćeno hemijsko oružne a SAD za to optužile režima Asada koji uživa podršku Moskve.

Potom su usledili američki raketni napadi na bazu sirijske vojske i pozivi američkih zvaničnika da se Rusija opredeli da li je na strani Vašingtona ili protiv njih.

Sastanak prati veliki broj novinara i snimatelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.