U trendu

Lavrov: Blinkenovo odbacivanje prekida vatre u Ukrajini je 'površna analiza'

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je primedbe državnog sekretara SAD Entonija Blinkena (Anthony) na ideju o momentalnom prekidu vatre u Ukrajini nazvao „površnom analizom“, prenosi agencija Tass.

„Gospodin Blinken je juče ili prekjuče rekao da bi prekid vatre u ovom trenutku bio u interesu Rusije i da se to ne može dozvoliti. A na čemu se ta – otvoreno da kažemo – plitka analiza zasniva? Teško je reći. Mogu samo da pretpostavim da Zapad ne želi zaustavljanje ovog rata. U ovom ratu on gura sopstvene geopolitičke interese, a na prvom mestu mu je pokušaj da eliminiše Rusiju kao takmaca na svetskoj sceni“, rekao je Lavrov u Moskvi, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa iranskim šefom diplomatije Hoseinom Amirom-Abdolahijanom.

Lavrov je dodao da Zapad usput pokušava da „neutrališe“ i Kinu, zajedno sa Rusijom.

„Naši kineski prijatelji su veoma dobro svesni da su i oni pomenuti u NATO dokumentima kao konkurencija i dugoročni protivnici koji moraju biti neutralisani. Rusija, Iran, Kina i mnoge druge zemlje će se kategorički suprotstaviti pokušajima uspostavljanja zapadne hegemonije do unedogled, što je upravo ono što Vašington i njegovi saveznici pokušavaju da urade“, rekao je ruski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, Rusija poštuje zainteresovanost Irana za mirno rešenje ukrajinskog konflikta, navodi Tass.

Iranski ministar spoljnih poslova je rekao da Teheran ne želi tenzije i konfrontacije sa Vašingtonom.

Abdolahijan je neosnovanim nazvao optužbe SAD da „grupe bliske Iranu“ stoje iza nedavnih napada na jednu američku vojnu bazu u severoistočnoj Siriji u kojima su navodno korišćeni iranski dronovi.

U tim napadima poginuo je jedan američki vojnik, a pet ih je povređeno, kao i jedan radnik u civilu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar